Wil je een hbo opleiding gaan volgen richting de bouw? Heb je nog geen idee wat voor banen er allemaal mogelijk zijn? Lees dan in dit artikel meer over 3 soorten hbo banen in de bouw.
BIM-modelleur of BIM manager
BIM staat voor 3d modelleren. Bij deze baan is jouw belangrijkste functie het maken van een 3d BIM model op basis van laserscanning. Dit wordt ook wel scan to bim genoemd. Met laserscanning kan je 3d inmeten van oppervlaktes en objecten. Dit wordt gedaan bij onder andere complexe installaties in de industrie, een machinekamer van een schip, een complete project locatie of een civiele constructie. Een kenmerk van BIM is dat de metingen veel nauwkeurigheid, details en snelheid hebben. Kenmerken van een BIM-modelleur zijn onder andere intellectueel, conventioneel en ondernemend. Als BIM-modelleur kan je doorgroeien naar BIM manager. Je stuurt dan andere BIM-modelleurs aan. Een groot voordeel van deze functie is dat de kans op robotisering slechts 4% is. Je kunt BIM-modelleur onder andere worden met de opleiding ad integraal bouwmanagement en bachelor bouwmanagement.
Werkvoorbereider in de bouw
Werkvoorbereider is een functie die ook in andere sectoren in de techniek kan worden uitgevoerd. Echter als je werkvoorbereider wilt worden in de bouw wordt je specifiek hiervoor opgeleid. Je wordt ook wel de spin in het web genoemd. Je houdt toezicht op een project vanaf het begin tot het einde. Je houdt de voortgang van het project in de gaten. Je maakt de planning en zorgt voor de bezetting van het personeel. Andere taken die je uitvoert zijn onder andere het inkopen van materialen en aanvragen van vergunningen. Ook maak, controleer en pas je technische tekeningen aan. Een werkvoorbereider moet goed kunnen samenwerken, plannen, organiseren en accuraat kunnen werken. Je kunt werkvoorbereider worden met onder meer de bachelor opleiding built environment, bouwkunde en bouwmanagement.
Bouwkundig adviseur
Dit is een functie waar je niet meteen mee begint. Het vraagt namelijk veel expertise. Je bent verantwoordelijk voor het opstellen van een bouwkundig rapport. Hierin beschrijf je gedetailleerd hoe veilig een huis is en welk onderhoud nodig is. Potentiƫle kopers van een woning kunnen dit rapport inlezen. Op basis hiervan kunnen ze kiezen een huis wel of niet aan te schaffen. Er zijn ook andere situaties waarbij een bouwkundig adviseur ingeschakeld kan worden. Je kunt bijvoorbeeld advies geven over verbouwingen of restauraties van monumenten. Een bouwkundig adviseur heeft onder andere de volgende kwaliteiten: analytisch, accuratesse, omgaan met details, integriteit en oordeelsvermogen. Om bouwkundig adviseur te worden kan je bijvoorbeeld de bachelor opleiding Bouwkunde volgen.
Twijfel je welk beroep bij jou past? Dan kan je kijken of een opleiding past bij de beroepen waarover je twijfelt. Als dat niet mogelijk is, kan het helpen om eens een dagje mee te lopen bij een bedrijf. Zo krijg je een beter beeld van hoe een beroep er precies uitziet.