Verkeersborden zijn een alledaags onderdeel van ons leven. We zien ze overal op straat, maar staan er vaak niet bij stil hoe deze borden ontworpen worden. Achter elk verkeersbord zit een wetenschap en een doordacht ontwerp. In deze blog gaan we dieper in op de wetenschap achter een verkeersbordontwerp.

De functie van een verkeersbord

De functie van een verkeersbord is om weggebruikers te informeren, waarschuwen of instrueren. Het is dus belangrijk dat een verkeersbord duidelijk en begrijpelijk is voor iedereen. Hierbij spelen verschillende factoren een rol, zoals de kleur, vorm en grootte van het bord.

Een belangrijke ontwikkeling op het gebied van verkeersborden is het gebruik van een led scherm. Deze schermen zijn energiezuinig en kunnen op afstand aangestuurd worden. Hierdoor kunnen ze snel en gemakkelijk aangepast worden aan veranderende verkeerssituaties. Een voorbeeld hiervan zijn de dynamische snelheidsborden die aangeven wat de maximumsnelheid is op een bepaald moment.

Het ontwerpproces

Het ontwerpen van een verkeersbord begint met het bepalen van de boodschap die overgebracht moet worden. Vervolgens wordt gekeken naar welke kleur, vorm en grootte het meest geschikt zijn om deze boodschap over te brengen. Zo is rood bijvoorbeeld een waarschuwingskleur en wordt deze vaak gebruikt bij borden die aangeven dat er gevaar dreigt.

Een belangrijke factor bij het ontwerpen van een verkeersbord is ook de leesbaarheid. Het lettertype en de grootte van de letters moeten ervoor zorgen dat het bord vanaf een afstand goed te lezen is. Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met de plaatsing van het bord. Zo moet het bord goed zichtbaar zijn voor alle weggebruikers en mag het geen afleiding vormen.

Rotapanel.nl is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en produceren van verkeersborden. Zij maken gebruik van de nieuwste technieken en materialen om ervoor te zorgen dat de borden voldoen aan alle eisen en richtlijnen. Zo leveren zij maatwerk oplossingen voor verschillende situaties en locaties.

De toekomst van verkeersborden

De ontwikkelingen op het gebied van verkeersborden staan niet stil. Zo wordt er steeds meer gebruik gemaakt van digitale borden, zoals led schermen, om weggebruikers te informeren. Ook wordt er gekeken naar manieren om verkeersborden interactief te maken, bijvoorbeeld door middel van augmented reality.

Daarnaast wordt er ook gekeken naar duurzame oplossingen voor verkeersborden. Zo worden er borden ontwikkeld die gebruik maken van zonne-energie en zelfs borden die gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Op deze manier wordt er niet alleen gekeken naar de functionaliteit van verkeersborden, maar ook naar de impact op het milieu.

Kortom, er komt veel meer kijken bij het ontwerpen van een verkeersbord dan je misschien zou denken. De wetenschap achter een verkeersbordontwerp is een complex proces waarbij rekening gehouden wordt met verschillende factoren. Dankzij nieuwe technieken en materialen blijven verkeersborden zich ontwikkelen en zorgen ze ervoor dat onze wegen veiliger en efficiënter worden. Wil je meer weten over de mogelijkheden van led schermen voor verkeersborden? Neem dan een kijkje op rotapanel.nl.