Wanneer het weer kouder begint te worden, denken veel mensen eraan om een vuur te maken in hun open haard of kachel. Open haarden en houtkachels zorgen voor een warme en gezellige sfeer, en ze kunnen ook een geweldige manier zijn om geld te besparen op verwarmingskosten. Maar er is één grote vraag die mensen zich vaak stellen: moet ik mijn eigen openhaardhout hakken, of moet ik het kopen? In deze blog bekijken we de voor- en nadelen van beide opties. Lees dus snel verder om erachter te komen welke optie voor jou de beste is!

Droog openhaardhout gebruiken

Als je van plan bent om je openhaard of houtkachel regelmatig te gebruiken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je openhaardhout van goede kwaliteit gebruikt. Te groen hout (met een hoog vochtgehalte) geeft veel rook en is moeilijk aan te steken. Het beste openhaardhout heeft een vochtgehalte van onder de 20 procent. Als je zelf openhaardhout wilt kappen, betekent dit dus dat je je hout op een goed geventileerde, overkapte buitenplek moet laten drogen. Als je openhaardhout koopt, is dit vaak al oven gedroogd en klaar voor gebruik.

Openhaardhout kappen en drogen

Het hakken en kappen van je eigen openhaardhout kost daarnaast veel tijd en moeite. Je moet een geschikte boom vinden, deze omhakken en vervolgens de boomstammen in hanteerbare stukken hakken. Dit kan veel werk zijn, vooral als je niet over het juiste gereedschap beschikt. En als je in een stedelijk gebied woont, is het misschien niet eens mogelijk om geschikte bomen te vinden om te hakken! Ook de opslag van het openhaardhout kan in dat geval een probleem zijn als je weinig ruimte tot je beschikking hebt.

Openhaardhout kopen

Een andere optie is om openhaardhout te kopen bij een leverancier. Dit is vaak de gemakkelijkste en handigste optie, omdat je zelf niet hoeft te hakken. Leveranciers leveren het hout meestal direct bij je af, dus je hoeft het niet eens zelf te vervoeren. En omdat ze openhaardhout het hele jaar door verkopen, kan je meestal hout van goede kwaliteit vinden, zelfs midden in de winter. Dus welke optie is het beste voor jou? Als je er zeker van wilt zijn dat je openhaardhout van goede kwaliteit krijgt, dat je gelijk kan gebruiken, is openhaardhout kopen misschien een betere optie. Als je aan de andere kant veel grond met bomen en beschikbare ruimte hebt, kan openhaardhout kappen een betere optie zijn!