Veilig werken op hoogte is van cruciaal belang. Werken op hoogte brengt namelijk veel risico’s met zich mee. Op elke werkplek waar hoogte een rol speelt, moet de veiligheid van werknemers altijd prioriteit zijn. Daarom is het van belang dat zowel werknemers als werkgevers zich bewust zijn van de noodzaak van valbeveiliging.

Veilig werken op hoogte: de eerste stap

De eerste stap voor veilig werken op hoogte is natuurlijk het uitvoeren van een risicobeoordeling. Werkgevers moeten de werkplek analyseren en eventuele gevaren in kaart brengen. Op basis van deze evaluatie kan een werkgever gerichte maatregelen nemen. Ook is het belangrijk om werknemers te trainen in het juiste gebruik van valbeveiliging en het inspecteren en onderhouden van hun uitrusting. Inspectie en onderhoud van valbeveiliging zorgt ervoor dat deze goed blijft functioneren. Beschadigde of versleten apparatuur moet dan ook onmiddellijk worden vervangen.

Veilig werken op hoogte: de juiste valbeveiliging

Het beschermen van werknemers gebeurt door het gebruik van de juiste valbeveiliging. Er zijn verschillende soorten valbeveiligingssystemen die je kunt gebruiken om werknemers te beschermen. Denk hierbij aan collectieve valbeveiliging, zoals dakrandbeveiliging en borstweringen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn bijvoorbeeld harnassen, veiligheidslijnen, ankerpunten en valblokken.

Harnassen

Een harnas is een persoonlijk beschermingsmiddel dat wordt gedragen rond het lichaam van de werknemer. Het bestaat uit riemen die rond de schouders, borst en benen van de werknemer worden bevestigd en verbonden zijn met een veiligheidslijn.

Veiligheidslijnen

Veiligheidslijnen zijn sterke touwen of banden die aan het harnas van de werknemer worden bevestigd. De veiligheidslijnen zijn verankerd aan een stabiel ankerpunt. Ze voorkomen dat de werknemer valt en bieden bewegingsvrijheid tijdens het werken op hoogte.

Ankerpunten

Ankerpunten zijn bevestigingspunten die het gewicht van een gevallen werknemer kunnen dragen. Ze bestaan uit ankerbouten, ankerogen, ankerstroppen of andere geschikte bevestigingen die verankerd zijn aan een solide structuur.

Valblokken

Een valblok wordt op de veiligheidslijn bevestigd en vergrendelt automatisch in geval van een val. Het stopt de val en voorkomt dat de werknemer verder naar beneden valt. Het biedt een snelle en betrouwbare bescherming.

Dakrandbeveiliging

Dakrandbeveiliging behoort tot de collectieve beschermingsoplossingen en zorgt voor een veilige toegang tot een werkplek op hoogte. Er is zowel tijdelijke als permanente dakrandbeveiliging.

Afhankelijk van de werkplek en de risico’s gebruik je een combinatie van bovengenoemde soorten valbeveiliging. Het waarborgt de veiligheid van werknemers. Het is belangrijk om de juiste apparatuur te gebruiken en deze regelmatig te inspecteren en goed te onderhouden. Op deze manier blijft de valbeveiliging effectief bij het veilig werken op hoogte.