Kalksteenzandblokken worden gemaakt van kalk, zand en water, waarna de onder hoge druk worden samengeperst. Hierdoor ontstaat een compacte steen die zowel verlijmd als gemetseld kan worden. Het voordeel van de kalkzandsteenblokken is dat ze geluid goed isoleren en warmte opbouwen vanwege het massieve karakter van de blokken en ook brandwerend zijn. De thermische isolatie van de blokken is door het massieve juist minder goed. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de blokken redelijk zwaar zijn. Hieronder vind je een overzicht van situaties in de bouw waarin de kalkzandsteenblokken worden gebruikt.

Funderingen

Kalkzandsteenblokken zijn er in een variant die je kunt metselen en die je kunt lijmen. Dit type blokken wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor funderingen, waarvoor je deze kalkzandsteenblokken gebruiken kunt. De blokken zijn heel sterk en makkelijk in gebruik, waardoor het maken van een fundering snel kan gebeuren. Denk hierbij aan de fundering van een huis of appartementencomplex, maar ook aan garages en bedrijfsgebouwen. Bovendien hebben de kalkzandsteenblokken als eigenschap dat ze vochtbestendig zijn en een sterke draagkracht hebben, waardoor ze ideaal zijn om in funderingen te gebruiken.

Binnenwanden

Ook voor het optrekken van binnenwanden zijn kalkzandsteenblokken geschikt. Vaak is het maken van een scheidingswand met dit type blokken namelijk sneller dan als je een gipswand zou plaatsen. Een ander voordeel is dat de blokken een goede akoestische isolatie hebben, wat bij het plaatsen van binnenwanden natuurlijk heel fijn is. Je kunt de kalkzandsteenblokken ook gebruiken bij het maken van binnenmuren bij verbouwingen en uitbreidingen van een woning. Je creëert hiermee een sterke binnenmuur die vaak ook nog eens goedkoper is met vierkante meter dan andere materialen.

Spouwmuren

Bij spouwmuren worden twee muren opgebouwd, een binnenspouwblad en een buitenspouwblad, met daartussen een luchtruimte. Deze luchtruimte wordt vervolgens opgevuld met isolatiemateriaal. Voor het opbouwen van een binnenspouwblad worden steeds vaker kalkzandsteenblokken gebruikt. De blokken worden hiervoor gebruikt omdat ze zeer sterk zijn en daarnaast een goede geluidsisolatie bieden. De blokken zijn relatief groot en daarom werkt het sneller om er een muur mee op te bouwen. Doordat de blokken glad zijn, wordt verdere afwerking van de muren ook vergemakkelijkt.