Als je in de bouw werkt of aan het werk bent met zware materialen, is de kans groot dat je verplichte werkkleding moet dragen, met daarbij ook verplichte werkschoenen. En ook al is het dragen van speciale werkschoenen niet verplicht, is het natuurlijk wel hartstikke verstandig om deze wel te dragen. Waarschijnlijk twijfel je daar ook niet aan. Toch is er wel iets waar je op moet letten bij het kiezen van werkschoenen. Het is uiteraard leuk om sportieve werkschoenen te hebben, maar het moet ook praktisch zijn. De schoen moet immers wel voldoen aan een aantal eisen voor jouw werkplek. In hoeverre de schoen beschermend is voor wat voor soort zaken is afhankelijk van de veiligheidseisen. Je hebt S1, S2 en S3. Wat dit inhoudt, lees je in dit artikel. Wil je alvast een kijkje nemen naar leuke en veilige werkschoenen? Zie hier het assortiment 

 

S1, S2 en S3, wat is dat nou precies?

Zoals ik net al zei, is het natuurlijk leuk om sportieve werkschoenen te hebben. Je wilt wel met de laatste trends meegaan. Ook als het om werkschoenen gaat. Maar wat nog belangrijker is, is de veiligheid. Als je op zoek bent naar sportieve en ook veilige werkschoenen: Zie hier het assortiment. Je zult op verschillende websites zien dat er onderscheid wordt gemaakt in S1, S2 en S3. De allerbeste werkschoenen, als het om veiligheid gaat, voldoen aan de S3 veiligheidsnormering. De S3 is de allerhoogste veiligheidsgraad voor werkschoenen. De ‘S’ geeft dus de veiligheidsnormering van de desbetreffende werkschoen aan. Hieronder volgt een korte samenvatting van de eisen die aan de verschillende veiligheidsklassen: S1, S2 en S3 worden gegeven.

 

  • S1: werkschoenen van de veiligheidsnormering S1 beschikken over een veiligheidsneus, nemen energie op in de hak en zijn antistatisch. De S1P hebben ook nog een veiligheidszool. Deze zool beschermt de voet tegen scherpe voorwerpen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan spijkers.
  • S2: behalve aan de zaken waar de S1 ook aan voldoet, voldoen werkschoenen van de S2 aan meer dingen. Zo zijn deze werkschoenen bestand tegen vocht, waardoor deze schoenen ideaal zijn voor buiten. Benieuwd naar deze werkschoenen? Zie hier het assortiment. Wat wel benoemd moet worden is dat hier de veiligheidszool ontbreekt.

S3: de meest veilige werkschoenen zie je hier. S3 is namelijk een combinatie van de vorige twee: de S1 en de S2. De S3 veiligheidsschoenen zijn dus bestand tegen vocht en voorzien van een veiligheidszool. En ja, deze veilige werkschoenen zijn vaak ook tegelijkertijd de sportieve werkschoenen waar je naar op zoek bent.